Δευτέρα 27 Απριλίου 2020

Κοινωνικές υπηρεσίες για όσους έχουν ανάγκη.



Διεκδικούμε μαζικές προσλήψεις σε όλες τις απαιτούμενες ειδικότητες των κοινωνικών υπηρεσιών και την εξασφάλιση μέσων για τις επισκέψεις στα σπίτια με προμήθεια αυτοκινήτων και μηχανών.

Η πανδημία και η αύξηση της φτώχειας μεγαλώνει τον πληθυσμό των ανθρώπων που έχουν ανάγκη από άμεση φροντίδα στην κατοικία τους. Η καραντίνα ορθώνει επιπλέον εμπόδια στην αξιοπρεπή διαβίωση τους.
Μεγαλώνει πολύ ο αριθμός των  μη αυτοεξυπηρετούμενων ηλικιωμένων. Αρκετοί έχασαν τους φροντιστές τους  λόγω της καραντίνας. Μετανάστριες χωρίς χαρτιά  που εργάζονταν για αυτούς αδυνατούν να μεταβούν φοβούμενες την σύλληψη και την απέλαση. Άτομα με αναπηρίες που διαβιούν μόνοι τους με χαμηλό εισόδημα πιέζονται ακόμη περισσότερο.
Μεγάλος αριθμός απόρων που στέκονταν στην ουρά των συσσιτίων που έχουν διακοπεί αδυνατούν να βρουν τροφή, όπως πολλοί μετανάστες χωρίς χαρτιά, εξαρτημένοι, ψυχικά νοσούντες, πρόσφυγες χωρίς ΑΜΚΑ και άποροι χωρίς  τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Ενώ, με την πανδημία, προστίθενται νέοι άνεργοι που έχουν ανάγκη: ρακοσυλλέκτες, μουσικοί δρόμου, ηθοποιοί, χειροτέχνες, μικροπωλητές και πλανόδιοι πωλητές. Είναι αδιανόητο να βρεθούν όλοι αυτοί σε κατάσταση εγκατάλειψης και να λιμοκτονούν.
Ενώ η διακοπή της παροχής σχολικών γευμάτων σε μαθητές χρειάζεται να αντιμετωπιστεί άμεσα. Ήταν μέτρο ανακούφισης της φτώχειας και πρέπει να συνεχίσει η διανομή γευμάτων σε παιδιά στα σπίτια.

 Είναι αναγκαίο, λοιπόν, στην περίοδο της καραντίνας, να συνεχιστεί η παροχή φαγητού στο σπίτι, σε όσους το χρειάζονται με τη λειτουργία των μαγειρείων των βρεφονηπιακών σταθμών. Καμία υποκατάσταση της αναγκαίας υγιεινούς  διατροφής δεν εξασφαλίζεται με πακέτα τροφίμων μακράς διάρκειας και κονσερβών που μπορούν να υποβαθμίσουν το επίπεδο υγείας και αντοχής αυτού του πληθυσμού στην πανδημία.
Ταυτόχρονα υπάρχουν και άλλες ανάγκες που δεν περιορίζονται στο φαγητό, όπως  η παροχή  βοήθειας στο σπίτι για τη συνέχιση θεραπευτικής αγωγής χρονίως πασχόντων, ψυχοκοινωνικής στήριξης, επικοινωνίας με τις αρχές και τις Τράπεζες ή για αγορές άλλων ειδών πρώτης ανάγκης κλπ.
Απαιτείται μια ριζική τομή στη στελέχωση κεντρικά και σε όλες τις περιφέρειες της ΑΜΘ της υπηρεσίας “Βοήθεια στο Σπίτι” ώστε να εξυπηρετούνται επαρκώς όλες οι ανάγκες.
Είναι απαράδεκτο να είναι υποστελεχομένες οι υπηρεσίες αυτές σε όλους τους νομούς της περιφέρειας.
Την κάλυψη όλων αυτών των αναγκών δεν μπορούν να προσφέρουν ιδιωτικές εταιρίες  που αντιστρατεύεται τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζόμενων, είναι μια υποκατάσταση αυτής της ανάγκης που επιφέρει σπατάλη πόρων και μη επαρκή κάλυψη των αναγκών.
Διεκδικούμε μαζικές προσλήψεις σε όλες τις απαιτούμενες ειδικότητες των κοινωνικών υπηρεσιών και την εξασφάλιση μέσων για τις επισκέψεις στα σπίτια με προμήθεια αυτοκινήτων και μηχανών.
Οι προσλήψεις αυτές να είναι μόνιμες και με πλήρη εργασιακά – ασφαλιστικά δικαιώματα και όχι συμβασιούχων ή άλλων μορφών ελαστικής απασχόλησης σε αντίθεση με ότι γίνονταν για δεκαετίες με την ομηρία χιλιάδων εργαζομένων.
Χρειάζεται, επίσης, το περιφερειακό συμβούλιο της ΑΜΘ να απαιτήσει την απόδοση πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό στην περιφέρεια ώστε να ενεργοποιήσει πρόγραμμα κατά της ένδειας. Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα παροχής χρηματικής βοήθειας σε αυτόν πληθυσμό για να καλύπτει ανάγκες πέραν του φαγητού. Ακόμη, να διευρυνθούν οι παροχές των  Κοινωνικού Παντοπωλείου και των  Κοινωνικού Φαρμακείου.
Τέλος, το περιφερειακό Συμβούλιο της ΑΜΘ χρειάζεται ακόμη να παρέμβει για την εξασφάλιση της αξιοπρεπούς διαβίωσης των Ρομά, των πλανόδιων πωλητών, των ρακοσυλλεκτών, των συλλεκτών, των μουσικών δρόμου, των πολιτών λαϊκών αγορών των πωλητών κουλουριών και φρούτων αλλά και των οικογενειών τους.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο της ΑΜΘ να προχωρήσει σε αποφάσεις και ο Περιφερειάρχης να παρέμβει σε αυτή την κατεύθυνση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ανακοίνωση για τα αποτελέσματα των εκλογών της 8ης Οκτώβρη 2023

  Οι εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση πραγματοποιήθηκαν ενώ η χώρα μετράει ακόμα καταστροφές, ενώ σοβεί ένα τεράστιο κύμα ακρίβειας και κ...