Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2023

10 ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΤΑΡΣΙΑ στην ΑΜΘ- ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ για την ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

 


1
. Η πυρκαγιά στο Έβρο και σε άλλες περιοχές της Περιφέρειας (Ροδόπη, Καβάλα) ήταν η μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή που έχει γνωρίσει ποτέ ο τόπος μας. Η γη μας έχει ακόμα ένα μοναδικό περιβαλλοντικό πλούτο που πρέπει να αποκατασταθεί και να σωθεί καθώς η απάντηση του κεφαλαίου στις περιβαλλοντικές καταστροφές είναι η εμπορευματοποίηση της φύσης και της προστασίας της. Η Δασική Υπηρεσία έχει διαλυθεί ενώ  οι αρμοδιότητες προστασίας και φύλαξης διασπάστηκαν  σε Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και Περιφέρειες με αποτέλεσμα άλλος να έχει την αρμοδιότητα και άλλος να οφείλει να κάνει τα έργα. Όλοι οι φορείς (δασαρχεία, δασοπυρόσβεση) έχουν υποστελεχωθεί από όλες τις κυβερνήσεις υποστελεχωθεί ώστε να παρουσιάζονται αδύναμοι να λειτουργήσουν. Το 2022 καταργήθηκαν  όλοι οι φορείς διαχείρισης δασών και εθνικών δρυμών μεταξύ των οποίων αυτοί της Δαδιάς, της οροσειράς της Ροδόπης και της Δράμας. Επιτρέπονται ακόμα οι  βαριές επενδύσεις (ακόμα και εξορύξεις) μέσα σε προστατευόμενες περιοχές χωρίς καν τη γνώμη της τοπικής αυτοδιοίκησης. Όσον αφορά την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης είναι ενδεικτικό για τις προτεραιότητες της ότι το ποσό που εγκρίθηκε το 2023  για κρατική διαφήμιση είναι 2.294.373,36 ευρώ ενώ το ποσό που εγκρίθηκε για δασοπροστασία 1.494.602 ευρώ!

2. Απέναντι στην καταστροφή που γνώρισε ο τόπος αλλά και σε μια διαρκή περιβαλλοντοκτόνα πολιτική μπορεί να αντιπαρατεθεί μόνο μια πολιτική που έχει στη βάση της τη δυνατότητα της αρμονικής συνύπαρξης ανθρώπου-φύσης. Απόλυτη προστασία της φύσης, των δασών, της θάλασσας και  των ακτών, του υπέργειου και υπόγειου υδατικού πλούτου από τους «επενδυτές». Έξω από τους Εθνικούς Δρυμούς και τις περιοχές Natura οι οικονομικές δραστηριότητες του δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα (βιομηχανίες, εξορύξεις, ΒΑΠΕ, ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, κλπ). Επέκταση του δικτύου των Εθνικών Δρυμών και οριστική θεσμοθέτηση ορίων και όρων προστασίας κάθε κατηγορίας οικοσυστήματος.

 3. Αγωνιζόμαστε για  ολοκληρωμένη διαχείριση και συνολική προστασία των δασών, με αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού για έργα δασοπροστασίας. Για ανασυγκρότηση της Δασικής Υπηρεσίας και Ενιαίο Φορέα Δασοπροστασίας-Δασοπυρόσβεση με αρμοδιότητα την προστασία του δάσους και τη δασοπυρόσβεση, στελεχωμένου με όλες τις επιστημονικές ειδικότητες που είναι απαραίτητες για τη φροντίδα των δασών, την πρόληψη και την αντιμετώπιση ων δασικών πυρκαγιών. Πρόληψη και πυροπροστασία, έργα συντήρησης του δασικού οδικού δικτύου και των αντιπυρικών ζωνών, προσλήψεις προσωπικού και αγορά/εκσυγχρονισμός οχημάτων και μέσων πυρόσβεσης.

4. Αγωνιζόμαστε για ελεύθερους δημόσιους χώρους, προσβάσιμους για όλο το λαό και τη νεολαία. Ενάντια σε περιορισμούς, περιφράξεις, ιδιωτικοποιήσεις, εμπορικές και άλλες «ανταποδοτικές» χρήσεις. Ενάντια στην εμπορευματοποίηση και εντατική εκμετάλλευση της δημόσιας γης.. Για μέτρα  προστασίας της δημόσιας – δημοτικής περιουσίας από τα ιδιωτικά συμφέροντα, τους διεκδικητές της ιδιοκτησίας της, τους καταπατητές, τους εργολάβους.

5. Αλλαγή του διατροφικού μοντέλου, ενίσχυση της συνεταιριστικής ποιοτικής καλλιέργειας, με έμφαση στην τοπική παραγωγή και κατανάλωση, χωρίς εντατική τοξική γεωργία, μεταλλαγμένα, βιομηχανοποιημένη κτηνοτροφία.

6. Αγωνιζόμαστε για παραγωγή ενέργειας με σεβασμό στο περιβάλλον και ορθολογική αξιοποίηση των εναλλακτικών πηγών ενέργειας, με σεβασμό στα οικοσύστημα. Ενάντια στο καταναλωτικό μοντέλο της ενεργοβόρου καπιταλιστικής ανάπτυξης και του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής. Ακύρωση των σχεδίων για επενδύσεις LNG (μεταξύ αυτών και στην Αλεξανδρούπολη) και σε εξορύξεις υδρογονανθράκων στις διεθνείς θάλασσες (ΑΟΖ) που θα επιφέρουν οικολογικές καταστροφές και μας εμπλέκουν στα πολεμοκάπηλα σχέδια του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου και τους οικονομικούς ανταγωνισμούς κρατών και πολυεθνικών εταιρειών.

7. Ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας απαλλαγμένη από το κίνητρο του κέρδους. Να σταματήσουν οι μπίζνες της «πράσινης οικονομίας» από τις βιομηχανικές ΑΠΕ (Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) που αποβλέπουν στην κερδοφορία των ιδιωτών και καταστρέφουν το φυσικό περιβάλλον. Όχι στη μεταφορά του κόστους τους στο λαό. Δημόσιες υποδομές στην έρευνα και την εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε τοπική κλίμακα, με στόχο την ενεργειακή αυτονομία περιοχών και γειτονιών. Πέρασμα όλου του τομέα ενέργειας στο δημόσιο, με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο, συμμετοχή και σχεδιασμό, σε τοπικό και συνολικό επίπεδο, με άμεση εθνικοποίηση χωρίς αποζημίωση της ΔΕΗ και όλου του ιδιωτικού τομέα ενέργειας.

8.Δίνουμε απόλυτη προτεραιότητα στην πρόληψη παραγωγής αποβλήτων και την επαναχρησιμοποίηση για την ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος. Παλεύουμε για εξοικονόμηση φυσικών και ενεργειακών πόρων, με την αποτροπή παραγωγής απορριμμάτων, μέσω της μείωσης χρήσης συσκευασιών/διαφημιστικών προϊόντων που δεν εξυπηρετούν τον χρήστη αλλά μόνο την κερδοφορία των επιχειρήσεων που τα παράγουν. Να χρηματοδοτηθούν πρωτίστως δράσεις μείωσης παραγωγής αποβλήτων και αποκλειστικά δημόσιες υποδομές για την επεξεργασία, ιδιαίτερα σε τοπική κλίμακα.  Όχι στην ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων. Αποκλειστικά δημόσια διαχείριση, από τη συλλογή ως την επεξεργασία, τη διαλογή και την τελική ανακύκλωση των υλικών. Να μην περάσουν οι περιφερειακοί σχεδιασμοί με δημιουργία μεγάλων ιδιωτικών μονάδων και αναπαραγωγή του αίσχους των χωματερών.

9. Απόλυτη προστασία του νερού, ως δημόσιου φυσικού αγαθού του πιο πολύτιμου για την ύπαρξη του ανθρώπου και κάθε ζωής στη γη, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και λεηλασία των φυσικών πόρων. Μόνο στο δημόσιο όλος ο κύκλος του νερού και της διαχείρισης των αστικών αποβλήτων για την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών, με κοινωνικό – εργατικό έλεγχο. Πάλη για μέτρα ασφάλειας, ελέγχους και κονδύλια για την προστασία των υδατικών πόρων και του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

10. Η αντικαπιταλιστική αριστερά  και τα μέλη της έχουν πρωτοστατήσει στις μάχες για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος, ενάντια στην εγκληματική εκμετάλλευσή του και στην λεηλασία της φύσης από το κεφάλαιο. Στις μάχες για ελεύθερους δημόσιους χώρους, ενάντια στην καταστροφή βουνών στο όνομα της «πράσινης μετάβασης» απέναντι πολλές φορές και σε θέσεις εντός της υπόλοιπης αριστεράς που είτε τοποθετούνται υπέρ της πράσινης ανάπτυξης της ΕΕ και των επιχειρήσεων της «πράσινης βιομηχανίας», είτε είναι υπέρ των εξορύξεων και της κατασκευής μεγάλων έργων που έχουν αποδεδειγμένα καταστροφικό ρόλο στο περιβάλλον χωρίς στόχους για δημόσια αγαθά στο σήμερα μέσα από κρατικοποιήσεις με εργατικό έλεγχο τομέων της οικονομίας. Μόνο ο οργανωμένος αγωνιζόμενος λαός σώζει το περιβάλλον. Με συντονισμό των κινηματικών πρωτοβουλιών για τα θέματα περιβάλλοντος, με ενίσχυση των αντικαπιταλιστικών στόχων πάλης στην ατζέντα τους,  με υιοθέτηση των στόχων πάλης για την προστασία του περιβάλλοντος από το εργατικό και λαϊκό κίνημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ανακοίνωση για τα αποτελέσματα των εκλογών της 8ης Οκτώβρη 2023

  Οι εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση πραγματοποιήθηκαν ενώ η χώρα μετράει ακόμα καταστροφές, ενώ σοβεί ένα τεράστιο κύμα ακρίβειας και κ...