Δευτέρα 13 Απριλίου 2020

Επερώτηση της Ανταρσία στην ΑΜΘ στο Περιφερειακό Συμβούλιο. "Για τις συνθήκες εργασίας και μέτρων προστασίας των εργαζομένων σε εργοστάσια, εργοτάξια και κλειστούς εργασιακούς χώρους."


Σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν δεκάδες καταγγελίες  για τα ελλιπή μέτρα προστασίας που παρέχονται στους εργαζόμενους σε βιομηχανικές μονάδες, εργοτάξια, αλλά και σε μεγάλους εργασιακούς χώρους που συνωστίζεται μεγάλος αριθμός εργαζομένων (π.χ τηλεπικοινωνίες, κούριερ – διανομείς, αποθήκες κ.α.).
Η είδηση του θανάτου 52χρονου εργάτη που εργαζόταν σε χημική βιομηχανία στη Σίνδο Θεσσαλονίκης  αποκάλυψε τους κινδύνους που διατρέχουν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι που συνεχίζουν να εργάζονται καθημερινά. Παρόμοιες συνθήκες με τη ΒΙ.ΠΕ Σίνδου υπάρχουν και στην περιφέρεια μας, ενώ η Περιφέρεια ΑΜΘ είναι υπεύθυνη για την επίβλεψη των μέτρων προστασίας χιλιάδων εργαζομένων.
Διεθνώς, είναι τραγικό το παράδειγμα της Λομβαρδίας στην Ιταλία, όπου οι μεγάλες βιομηχανίες και άλλες, ακόμα και μη αναγκαίες παραγωγικές μονάδες, συνέχισαν την λειτουργία τους, όπως και τα μέσα μεταφοράς, ακόμα και όταν ο αριθμός των νεκρών έφτασε σε χιλιάδες.
Η αυστηρότητα των μέτρων φαίνεται ότι υποχωρεί μπροστά στην θέληση των μεγάλων εργοδοτών, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις δείχνουν εγκληματική αδιαφορία ακόμα και για στοιχειώδη μέτρα ατομικής προστασίας των εργαζομένων (απόσταση, μάσκες, γάντια, ασφαλής μεταφορά).
Όλα αυτά όταν οι μεγάλες αυτές επιχειρήσεις-εταιρίες θα καρπωθούν σχεδόν κατ ' αποκλειστικότητα τις κρατικές δαπάνες για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού, ενώ απαλλάσσονται σε πολλές περιπτώσεις από τις υποχρεώσεις τους, όπως με το 800άρι δηλαδή 533 ευρώ το μήνα που δίνει το κράτος αντί μισθού, ενώ συνεχίζουν να τους απασχολούν πολλές φορές παράνομα και παρά την αναστολή.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Περιφερειάρχης:

1) Θα παρέμβει για τα ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία εργοστασίων και άλλων μεγάλων εργασιακών χώρων  που εξακολουθούν να λειτουργούν τόσο για ζητήματα της αρμοδιότητάς της όσο και να τα θέσει στην πολιτική ηγεσία προκειμένου για την προστασία της δημόσιας υγείας, πρώτα από των εργαζομένων;
2) Θα αναλάβει ενέργειες ως Περιφέρεια προκειμένου να προχωρήσουν μέτρα προστασίας των εργαζόμενων σε όσες παραγωγικές μονάδες λειτουργούν και συγκεκριμένα:

- διενέργεια ιατρικού ελέγχου διάγνωσης σε όλους τους εργαζόμενους στις παραγωγικές μονάδες που λειτουργούν
-άμεση διακοπή λειτουργίας εργασιακών χώρων σε περίπτωση εκδήλωσης κρούσματος με πλήρη  διασφάλιση των μισθών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων με ευθύνη της κυβέρνησης και των εργοδοτών.
-απολυμάνσεις των εργοστασίων και άλλων εργασιακών χώρων καθώς και των μεταφορικών μέσων που μεταφέρουν τους εργαζόμενους σε καθημερινή βάση,
-παροχή όλων των απαραίτητων ατομικών μέσων προστασίας με ευθύνη των εργοδοτών.


Ο περιφερειακός σύμβουλος
Θοδωρής Περεντίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ανακοίνωση για τα αποτελέσματα των εκλογών της 8ης Οκτώβρη 2023

  Οι εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση πραγματοποιήθηκαν ενώ η χώρα μετράει ακόμα καταστροφές, ενώ σοβεί ένα τεράστιο κύμα ακρίβειας και κ...