Τετάρτη 22 Απριλίου 2020

Επερώτηση για τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και των μεταναστών στα κάμπ Ασημακοπούλου στην Καβάλα και την κλειστή δομή στρατοπέδου στο Παρανέστι Δράμας.


«Ο συνωστισμός και οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης στους καταυλισμούς προσφύγων στα ελληνικά νησιά αποτελούν ιδανικές συνθήκες για την εξάπλωση της επιδημίας του κορονοϊού», προειδοποιούν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, σε πρόσφατη ανακοίνωσή τους. Κι όμως, η κυβέρνηση σπαταλά εκατομμύρια σε προσλήψεις  συνοριοφυλάκων για το κλείσιμο συνόρων στον Έβρο και απώθηση βαρκών στα νησιά, το μάντρωμα των προσφύγων με περιφράξεις των καμπ και εταιρείες σεκιούριτι, μετατρέποντάς τα σε απροσπέλαστα γκέτο.
Την ίδια ώρα, δεν προχωράει σε προσλήψεις  γιατρών και νοσηλευτών για να θωρακιστεί το δημόσιο σύστημα υγείας, η μόνη ασπίδα προστασίας της μεγάλης πλειοψηφίας του φτωχόκοσμου από τον κορωνοϊό. Για τους αιτούντες άσυλο, τους/τις μετανάστες/στριες και τους/τις πρόσφυγες/ισσες από τα καμπ μέχρι τα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας, δεν είναι δυνατή η τήρηση ούτε των ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΩΝ μέτρων πρόληψης, όπως το συχνό πλύσιμο των χεριών, ο καλός αερισμός εσωτερικών χώρων, η αποφυγή του συνωστισμού σε κλειστούς χώρους και το συχνό καθάρισμα με αντισηπτικά και ειδικά προϊόντα καθαρισμού. Αντιθέτως, στα περισσότερα στρατόπεδα υπάρχουν ακόμα δεκάδες οικογένειες που ζουν σε σκηνές χωρίς να μπορούν να καταγραφούν σε προγράμματα στέγασης, κοινωνικής υποστήριξης και περίθαλψης. Η απρόσκοπτη 24ωρη τηλεφωνική επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ, όπως συνιστά το Υπουργείο Υγείας, είναι προφανώς ανέφικτη για ανθρώπους που είναι στοιβαγμένοι στα στρατόπεδα της ντροπής.
Είναι ακραίος ρατσισμός, ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι το άμεσο χτίσιμο κλειστών δομών, όπως στο Κλειδί των Σερρών και το στρατόπεδο Γερακίνη στη Μαλακάσα, λειτουργεί αποτρεπτικά για την εξάπλωση του κορωνοϊού. Λες και οι πρόσφυγες ευθύνονται για την εξάπλωση της πανδημίας. Το αντίθετο, η δημιουργία κλειστών φυλακών θα σημάνει το άπλωμα νέων θανατοπαγίδων εξόντωσης προσφύγων, πλάι στη Αμυγδαλέζα, την Κόρινθο και το Παρανέστι.
Δεν θα το επιτρέψουμε! Η δημόσια υγεία ΔΕΝ είναι ατομική ευθύνη και προπαντός ΔΕΝ είναι προνόμιο των λίγων και μάλιστα την ίδια στιγμή που υπάρχουν εκατοντάδες άδεια σπίτια (π.χ. στον δήμο της Καβάλας πάνω από 100 σπίτια) αλλά και κλειστά ξενοδοχεία (π.χ. στην Ξάνθη το ξενοδοχείο Δημόκριτος είναι κλειστό εδώ και δύο χρόνια, όπως και το κτίριο των μαθητικών εστιών στην Χατζησταύρου).
ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ  Περιφερειάρχης:

1.            Για να σώσουμε τη Δημόσια Υγεία μας, για να βάλουμε τη ζωή ντόπιων και των προσφύγων πάνω από τα κέρδη των λίγων θα παρέμβει για την εκκένωση των καμπ και την εγκατάσταση των προσφύγων σε σπίτια, ξενοδοχεία και δημόσια κτίρια;
2.            Θα μεριμνήσει και θα διεκδικήσει  πόρους (οι οποίοι δεν επιβαρύνουν άλλωστε τους φορολογούμενους)  για προγράμματα κοινωνικής κατοικίας, που μπορούν να στεγαστούν άμεσα χιλιάδες πρόσφυγες;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ανακοίνωση για τα αποτελέσματα των εκλογών της 8ης Οκτώβρη 2023

  Οι εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση πραγματοποιήθηκαν ενώ η χώρα μετράει ακόμα καταστροφές, ενώ σοβεί ένα τεράστιο κύμα ακρίβειας και κ...