Τετάρτη 11 Μαΐου 2022

ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΖΩΑ, ΕΥΖΩΙΑ ΚΑΙ ΑΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

 Τα αδέσποτα ζώα ανήκουν στο αστικό περιβάλλον και θα πρέπει τα δικαιώματα τους στη ζωή και την ελευθερία να αντιμετωπίζονται με σεβασμό. Αντί για αυτό στις γειτονιές και τα χωριά των δήμων της περιφέρειας ζουν αδέσποτα ζώα συντροφιάς (γάτες, σκυλιά) εγκαταλειμμένα στη τύχη τους και στον εθελοντισμό καλοπροαίρετων φιλόζωων.

Δήμαρχοι-δημοτικές αρχές έρχονται και φεύγουν και όλοι τους συμβάλλουν στη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τα αδέσποτα ζώα.. Για να βγούμε κάποια στιγμή από τη θέση του ουραγού σε θέματα φιλοζωίας και κυρίως ευζωίας των ζώων οι δήμοι μας οφείλουν να αποκτήσουν επιτέλους σαφείς, σταθερές και διατυπωμένες θέσεις και πρακτική σε ότι αφορά την ευζωία των κατοικίδιων ζώων.
Κατ’ αρχάς, θα πρέπει να γίνει σαφές ότι για την επίλυση του ζητήματος των αδέσποτων χρειάζεται κεντρικός σχεδιασμός, εποπτεία από κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό και απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή. Αυτά προφανώς δεν είναι σε θέση να τα επιτελέσουν τα τοπικά φιλοζωικά σωματεία ( που ωστόσο πολλές φορές παράγουν αποτελέσματα. ) Σε κάθε άλλη περίπτωση τα αδέσποτα θα καταλήξουν να αποτελούν ένα ακόμα πεδίο κρατικοδίαιτης επιχειρηματικής κερδοφορίας που εν τέλει θα κοστίζει στο κράτος περισσότερο και θα διαιωνίζει το πρόβλημα μέσω της ανάθεσης του ζητήματος στους δήμους.
Δεύτερον, θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να σπάσει ο φαύλος κύκλος εισαγωγής στη χώρα ζώων με κακή κατάσταση υγείας ως «καθαρόαιμα» από διακινητές του εξωτερικού και ταυτόχρονης εξαγωγής αδέσποτων προς άγνωστους ιδιοκτήτες με οικονομικά οφέλη από «φιλόζωους» με τη συμβολή δυστυχώς και ασυνείδητων κτηνιάτρων.
Τρίτον, είναι σε όλους μας σαφές ότι η ευζωία ενός ζώου δεν περιορίζεται στην παράθεση τροφής και στέγης. Οι δήμοι πρέπει να πάρουν υπόψιν τους ότι υπάρχουν και άλλες μορφές παθητικής και ενεργητικής κακοποίησης και να συμβάλλουν στην πάταξη τους ενώ παράλληλα να προωθούν την κτηνιατρική περίθαλψη όλων των κατοικίδιων.
Επίσης θα πρέπει να επισημανθεί ο ρόλος των ιδιοκτητών και των δεσποζόμενων ζώων τους στη δημιουργία αδέσποτων . Η εγκατάλειψη δεσποζόμενων καθώς και των κουταβιών και γατιών τους και το ζευγάρωμα δεσποζόμενων και αδέσποτων πρέπει να σταματήσει αν θέλουμε κάποια στιγμή να λυθεί το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων.
Και τέλος οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε, όχι απλά να αναφέρουμε, τη σημασία της εκπαίδευσης των παιδιών αλλά και των ενηλίκων σε θέματα ευζωίας των ζώων και δημόσιας υγείας και να συνεισφέρει ο δήμος σε συνεργασία με τους κτηνιάτρους σε αυτό.
Με βάση αυτές τις παραδοχές είναι αναγκαία η υλοποίηση των παρακάτω :
Την ανάθεση της διαχείρισης των αδέσποτων στα κτηνιατρικά τμήματα των περιφερειών και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που θα αναλάβουν το σχεδιασμό, την ίδρυση και τη λειτουργία διαδημοτικών κτηνιατρείων και καταφυγίων με άμεση πρόσληψη μόνιμων κτηνιάτρων που θα επιτελέσουν το παραπάνω έργο.
Την απαγόρευση εισαγωγής ζώων για το χρονικό διάστημα που απαιτείται ώστε να αποσυμφορηθεί το πρόβλημα των αδέσποτων. Παράλληλα να δημιουργηθεί μητρώο ελλήνων εκτροφέων με συστηματικούς ελέγχους ως προς τη συμμόρφωση τους σε ότι επιτάσσει ο νόμος για των αριθμό των γεννών και την ευζωία των ζώων αναπαραγωγής.
Την εισαγωγή κινήτρων για την υιοθεσία αδέσποτων (πχ απαλλαγή από το κόστος
στείρωσης) μέσω μιας ενιαίας πλατφόρμας υιοθεσιών που θα δημιουργηθεί κεντρικά και θα περιλαμβάνει τα αδέσποτα προς υιοθεσία από όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας.
Τον ορισμό ξανά επί το αυστηρότερο της κακοποίησης ζώων. Να συμπεριληφθούν σε αυτή τα παραγωγικά και ζώα εργασίας , καθώς και η συλλογή κατοικίδιων ζώων. Ζώα με κομμένες ουρές και αυτιά να οριστούν ως αποτέλεσμα κακοποίησης. Να θεσπιστεί ως υποχρεωτική η ετήσια κτηνιατρική εξέταση και η ελλιπής κτηνιατρική φροντίδα να τιμωρείται ως μορφή κακοποίησης.
Την συστηματική ενημέρωση των ιδιοκτητών για τα οφέλη της στείρωσης των κατοικίδιων και τον ορισμό κινήτρων με σκοπό την στείρωση όλων των δεσποζόμενων ζώων. Να γίνει υποχρεωτική η καταγραφή της αναπαραγωγικής κατάστασης των κατοικίδιων στην βάση δεδομένων όπως και κάθε γέννας για να καταστεί δυνατή η «ιχνηλασιμότητα» των κουταβιών και γατιών που παράγονται από ιδιώτες.
Την δημιουργία ενός πρότυπου αριθμημένου βιβλιαρίου υγείας κατοικίδιων με διπλή εγγραφή του Α.Μ. του κτηνίατρου που το εκδίδει και του αριθμού Microchip του ζώου, το οποίο να είναι το μοναδικό έγκυρο πιστοποιητικό υγείας του ζώου εντός Ελλάδας.
Την εφαρμογή της καθολικής υποχρεωτικής ηλεκτρονικής σήμανσης όλων των κατοικίδιων ζώων με αύξηση των προστίμων και συστηματικούς ελέγχους από τις αρχές. Πλήρη διαφάνεια στη διαχείριση των προϋπολογισμών.
Την θεσμοθέτηση ενημερωτικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τα οφέλη της υπεύθυνης φιλοζωίας και τις υποχρεώσεις της ευζωίας των ζώων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης αλλά και σε Δήμους. και λοιπούς κοινωνικούς χώρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ανακοίνωση για τα αποτελέσματα των εκλογών της 8ης Οκτώβρη 2023

  Οι εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση πραγματοποιήθηκαν ενώ η χώρα μετράει ακόμα καταστροφές, ενώ σοβεί ένα τεράστιο κύμα ακρίβειας και κ...