Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2021

ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΣ Ο ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ Η ΒΑΡΒΑΡΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ


 ΟΥΤΕ ΑΝΟΙΧΤΑ , ΟΥΤΕ ΚΛΕΙΣΤΑ. ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ.

 

Δεν μας προκαλούν έκπληξη το όσα σχεδιάζονται να υλοποιηθούν στην περιοχή του Έβρου και συγκεκριμένα στο Φυλάκιο, από το υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής. Είναι η ίδια πολιτική που έχει εγκλωβίσει χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά, να ζούνε σε συνθήκες εξευτελισμού χωρίς την πρόσβαση σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης. Είναι η ίδια πολιτική που έχει φέρει στα όρια και σε απελπισία τους κατοίκους των νησιών, δημιουργώντας προβλήματα στην αξιοπρεπή διαβίωση των κατοίκων, ντόπιων και προσφύγων.

Δεν μας προκαλεί έκπληξη επίσης ο τρόπος και η μεθόδευση με την οποία φέρνουν το συγκεκριμένο έργο. Δεν έχουμε αυταπάτες ότι κάποιοι από το τοπικό κράτος καθώς και βουλευτές  γνώριζαν και συναινούν σε αυτή την εξέλιξη και τώρα απλά ‘ για τα μάτια του κόσμου ‘ θα δώσουν τουφεκιές στον αέρα. Ο πολιτικός πολιτισμός και η ανθρωποφαγία έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις με ευθύνη όλων αυτών που προωθούν αυτήν την πολιτική στο προσφυγικό, και μάλιστα την προωθούν ενιαία και χωρίς εκπτώσεις. Το λέμε ξεκάθαρα. Διαφωνούμε τελείως με τον τρόπο που αντιμετωπίζουν το προσφυγικό οι ελληνικές κυβερνήσεις και η Ε.Ε. Όχι μόνο γιατί είναι απάνθρωπη για πρόσφυγες και μετανάστες αλλά και γιατί δημιουργεί προβλήματα στους κατοίκους  ( έχει αποδειχθεί στα νησιά ) και θα οδηγήσει στην δημιουργία πολύ μεγαλύτερων προβλημάτων στο μέλλον.

Παίρνουμε σαφείς αποστάσεις από την φασιστική και ρατσιστική ρητορική που ξεχύνεται στο κοινωνικό και πολιτικό διάλογο. Το δικαίωμα για υποδοχή, καταγραφή και ταυτοποίηση των προσφύγων/μεταναστών/ασυνόδευτων ανηλίκων πρέπει να ενισχυθεί και να κατοχυρωθεί η εφαρμογή τους με τον πλέον νόμιμο τρόπο. Η βελτίωση των δομών, των υπηρεσιών και των διαδικασιών καθώς και αυτές της φιλοξενίας/διαμονής είναι το πλέον αυτονόητο. Δεν έχει λίγες μέρες που η χώρα μας πάλι "εκτέθηκε"


αλλά και ελέγχεται για παράνομες και παράτυπες μεθόδους αντιμετώπισης αυτών των πληθυσμών. Έχουμε βρεθεί στο κατηγορητήριο άπειρες φορές για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και καταπάτηση ελευθεριών, καθώς και πρόσβασης σε συνθήκες προστασίας. Αυτό προφανώς εμάς δεν μας αφήνει αδιάφορους και δεν το αποδεχόμαστε.

Με αυτήν την πολιτική λοιπόν που ξαναλέμε εφαρμόζεται ενιαία, ερχόμαστε αντιμέτωποι και οι κάτοικοι της περιοχής μας. Δημιουργία γκετοποιημένων περιοχών, ανήλικα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα αποκλεισμένα από διαδικασίες φροντίδας και ψυχοκοινωνικής μέριμνας να ζούνε σε ζούγκλα ή με ανάμεικτους πληθυσμούς σε σκηνές και σε κοντέινερ, μαζικές απορρίψεις αιτημάτων διεθνούς προστασίας με fast track διαδικασίες, ανεπαρκείς ( πολλές φορές αδιαφανείς ) και υποστελεχομένες υποδομές για την διαχείριση των αιτημάτων και την πρόσβαση στο άσυλο, υποχρηματοδότηση των δομών για στέγαση προσφύγων/μεταναστών κατά την διάρκεια αναμονής του αιτήματος και πολλά άλλα. Η ευθύνη βαραίνει την κεντρική κυβέρνηση, σε μεγάλο βαθμό το τοπικό κράτος και φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε της τεράστιες ευθύνες της ΕΕ. Το δόγμα αποτροπής του Χρυσοχοίδη και οι συνθήκες πρώτης υποδοχής δεν μας αφήνουν απροβλημάτιστους, ούτε οι καταγγελίες που συνεχώς πληθαίνουν.

Αγωνιζόμαστε από κοινού:

 

  • Τερματισμό της εμπλοκής της Ελλάδας στις πολεμικές επεμβάσεις και στην παροχή διευκολύνσεων στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.  Κλείσιμο όλων των βάσεων και όχι δημιουργία νέων.
  • Κατάργηση της ρατσιστικής συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.
  •  Άμεση χορήγηση νομιμοποιητικών εγγράφων των προσφύγων και μεταναστών. Ίσα εργασιακά, πολιτικά, κοινωνικά δικαιώματα για όλους και όλες ανεξαρτήτως εθνικότητας. Παροχή ασύλου και ταξιδιωτικών εγγράφων σε όσους το επιθυμούν για να μπορούν να ταξιδέψουν ελεύθερα σε όποια χώρα το επιθυμούν.
  • Να κλείσουν η Μόρια, η ΒΙΑΛ και το Βαθύ και όλα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης τώρα. Να αποσυμφορηθούν τα νησιά και να δεχτεί πρόσφυγες η ηπειρωτική Ελλάδα με ενίσχυση των δομών στέγασης και με αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για ντόπιους και μετανάστες/πρόσφυγες. Να δημιουργηθούν συνθήκες κοινωνικής ένταξης για όσους επιθυμούν να μείνουν στην χώρα μας και όχι αποκλεισμοί.
  • Να αποζημιωθούν οι κάτοικοι των περιοχών που γειτνιάζουν με τα ΚΥΤ σε περίπτωση που έχουν δημιουργηθεί φθορές σε περιουσίες.
  • Να μην δημιουργηθεί κανένα νέο στρατόπεδο συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών είτε ανοιχτού, είτε κλειστού τύπου.
  • Να ακυρωθεί στην πράξη η κυβερνητική απόφαση για την δημιουργία των κλειστών κέντρων, οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και να ανακληθούν οι σκέψεις για ενδεχόμενες επιτάξεις εκτάσεων γης που προορίζονται για την δημιουργία των νέων κολαστηρίων για τους πρόσφυγες.
  • Λέμε βροντερό όχι στην επίθεση και στον στιγματισμό σε εργαζόμενους και εργαζόμενες που δουλεύουν σε δομές προσφύγων / μεταναστών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ανακοίνωση για τα αποτελέσματα των εκλογών της 8ης Οκτώβρη 2023

  Οι εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση πραγματοποιήθηκαν ενώ η χώρα μετράει ακόμα καταστροφές, ενώ σοβεί ένα τεράστιο κύμα ακρίβειας και κ...