Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2020

Κι άλλο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα σε λατομείο στην Δράμα.

 


Η ΑΝΤΑΡΣΙΑ στην Αν. Μακεδονία-Θράκη/ Αριστερή Αντικαπιταλιστική Παρέμβαση καταγγέλλει άλλη μια περίπτωση εργατικής δολοφονίας σε λατομείο στον Βώλακα Δράμας. Θύμα αυτή την φορά είναι ένας 45χρόνος εργάτης που κατάγεται από την Λιμνιά Καβάλας τον οποίο τον καταπλάκωσε βράχος που αποκολλήθηκε, την ώρα που εργαζόταν. Το περιστατικό έλαβε χώρα την 8η Σεπτέμβρη κατά τις μεσημβρινές ώρες και μπροστά στα μάτια του Αδερφού του, όπως λένε τοπικά ειδισιογραφικά site.  

Τα τελευταία χρόνια τα εργατικά ¨ατυχήματα¨ έχουν αυξηθεί, μαζί με τα κέρδη των εταιριών που δραστηριοποιούνται στο χώρο του μαρμάρου. Πολλοί είναι οι νέοι στην περιοχή της Δράμας και στις όμορες περιοχές οι οποίοι επιλέγουν να εργασθούν στα λατομεία και στα εργοστάσια επεξεργασίας μαρμάρου, για να μπορέσουν να βιοποριστούν, χωρίς να επιλέξουν τον δρόμο της μετανάστευσης.  

Το ελληνικό κεφάλαιο βρίσκεται στους 5 πρώτους εξαγωγείς στον παγκόσμιο καταμερισμό, με κέρδη εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ ετησίως. Μόνο που τα κέρδη αυτά προέρχονται από το αίμα των εργαζομένων, με την εντατικοποίηση της εργασίας, την μη πληρότητα των κανονισμών ασφαλείας, την μη εκπαίδευση και έλλειψη προσωπικού και την αδιαφορία ή την συγκάλυψη του κράτους και των ελεγκτικών μηχανισμών του.  

Βέβαια το κυρίαρχο ιδεολόγημα, κάθε φορά που συμβαίνει ένα τέτοιο περιστατικό, είναι το κατά πόσο έφταιγε ο εργαζόμενος και ότι ήταν προσωπική επιλογή η τήρηση των κανονισμών ασφαλείας. Επιχείρημα που πηγάζει από την βαθιά κυρίαρχη εργοδοτική κουλτούρα, λες και ο ίδιος ο εργαζόμενος έχει επιλέξει τις συνθήκες και τις απαιτήσεις της εργασίας του. 

Φτάνει πια με τις εργατικές δολοφονίες και το σακάτεμα της εργατικής τάξης για τα κέρδη των λίγων.  

Απαιτούμε  

  • Πλήρη και τακτικό έλεγχο των εργασιακών χώρων και εγκαταστάσεων. 
  • Πλήρη εκπαίδευση του προσωπικού στους κανονισμούς ασφαλείας και συνεχή ενημέρωση των κινδύνων.  
  • Συλλογικές συμβάσεις εργασίας και κλαδικές ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις με καθολική εφαρμογή.  
  • Να δημιουργηθούν σωματεία βάσης και επιτροπές εργαζομένων τόσο επιχειρησιακά όσο και κλαδικά, για να προασπίζουν τα συμφέροντα των εργαζομένων και να διεξάγουν ελέγχους ασφαλείας.  

 

Ως ΑΝΤΑΡΣΙΑ στην Αν. Μακεδονία-Θράκη/ Αριστερή Αντικαπιταλιστική Παρέμβαση εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του αποθανόντα για την ξαφνική απώλεια του. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ανακοίνωση για τα αποτελέσματα των εκλογών της 8ης Οκτώβρη 2023

  Οι εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση πραγματοποιήθηκαν ενώ η χώρα μετράει ακόμα καταστροφές, ενώ σοβεί ένα τεράστιο κύμα ακρίβειας και κ...